NEVIS
RESIDEN
TIAL

PLAYING WITH THE SCALE

location | Moraira-Teulada, Alicante, España
year | 2017
area | plot 2893m2

 

The Nevis Residential, situated in a residential area of Moraira, suggests the possibility of extrapolating the concept of secluded family housing to a residential area of semi-detached houses.

INNO
VATIVE
PROPO
SAL

With the given proposal it becomes possible to provide a solution to two game determinants; on the one hand, to reformulate the concept of the typical urbanization of the Mediterranean coast, and on the other to study the types of grouped dwellings, offering innovative solutions.

THE
ESSENCE
OF THE
MEDITERRANEAN

The plot has a very marked scenery that offers distant views of the sea. The urbanization is developed in different heights to suit the topography, using the traditional system of masonry wall, recovering the custom of widespread terracing in the area.

 

The residential is composed of 6 semi-detached houses that share access and common areas, with facility room, waste and storage space. The access road to the houses is lower than the level of the houses, and connected to the street. The parking spaces are attached to the access road, making all of the plots’ free space favorable for the garden.

TOWARDS
A NEW
MODEL

The project reviews the concept of grouping of dwellings, and valuing all the established premises that accompany these housing models. It also questions the type of the semi-detached house and treats each one of the houses as a single universe. We studied the spatial relationship with its immediate environment, both private and common, opening themselves to distant views to the sea.

REDIFINING
THE SPACE

The primary objective has been to transform the existing space .It is a space that in these types of typologies tends to be conditioned, wasted in many cases, as an integrated component in the housing, which by adjusting it, it can be extended over to the garden and pool through the use of porches.

DYNAMIC
VISUAL

Each housing is formed by two longitudinal prisms that slide against each other in order to obtain a different visual of the garden and a greater surface area of opening to the outside. Looking for the uniqueness of each property and for each pair, it produces the breaking of symmetries and flat levels. The structure is very dynamic and the concept of semi- detached houses is diluted.

ADJACENT
SPACES

The differentiation in the volumes marks the separation between the sleeping and facility areas and the more common areas, such as the living room or the porches. The housing is developed on two levels, creating a double-height in the lounge and dining area which has as a background scenery of the pool and garden area.

PLA
NS

01.Access 02.Living room/Dinning room 03.Kitchen 04.Deck 05.Bedroom

01.Access 02.Living room/Dinning room 03.Kitchen 04.Deck 05.Bedroom

PROJECT
CREDITS

Technical Data Sheet

Architect

Ramon Esteve

Collaborating Architects

Anna Bosca
Víctor Ruiz
Estefanía Pérez
Maria Martí
Laura Cano

Technical Architect

Emilio Pérez

Collaborators

Tudi Soriano

Constructor

NUAM Levante

Project Manager

Oscar Rivas
Amparo del Ros

Project

2013

Completion Date

2015

Built Surface

950m2

PRESS
RELEASE /

contact press:
comunicacion@ramonesteve.com

Are you interested in Design Culture? Sign up to our newsletter

Name*
E-mail*
 

Please leave this field empty.

This site uses cookies to improve and optimize the user experience.

DO YOU AGREE?

Read cookies policy