La Calma House A SHELTER IN THE WOODS

Sant Quirze del Vallès (Barcelona) Under construction area. 510 m²

La Calma House is placed in a small town near Barcelona. Its plot is located in a forest area with a very steep slope and an abundance of pine, oak and olive trees. A natural park in front of the plot and the low building density of the area enhance the connection of the house with its natural surroundings.

The house as a shelter

La Calma House has been thought as a shelter for its owners, a place where they can withdraw from the hustle and bustle of the city and its hectic daily life. Because of this, the house has massive, heavy external walls that serve as a protective shell, closed to the access road and the neighbouring houses and opened to the slope and the forest.

Each opening on the concrete skin has been designed to frame a specific view in the plot from a different room. However, in the façade facing the slope nature burst into the core of the house and takes centre stage.

La Calma House has been thought as a shelter for its owners, a place where they can withdraw from the hustle and bustle of the city and its hectic daily life.
The materials chosen are intended to integrate the house in the landscape.

Grant space to the nature

Due to the steepness of the slope and the constraining regulation, we have designed a compact house so most of the area of the plot has been left for the garden. In order to suit the slope better, the house volume has been fragmented. With the same aim, several terraces have been designed for the outdoor facilities such as the pool, the barbecue area, the play area and the different gardens.

Mimetization with the surroundings

The materials chosen are intended to integrate the house in the landscape. The concrete wall has an off-white colour, similar to the local stone. The wood and the corten steel outside the house recall the trees trunks. Inside, the wood is lighter so it brings clearness and warmth into the house.

 

The vegetation protagonism

The trees surround the house in a random, organic way, as if the forest had spread into the plot.

Compact programme

La Calma House has two levels. The day rooms are on the ground floor, fluidly organised, visually connected although they can be divided if needed. The double-height living room is dominated by a large bookcase and separated from the dining room by a double-sided fireplace. The bedrooms are on the first floor, where the sunlight and the views are controlled by sliding louvered shutters.

 

  • Architect

    Ramón Esteve

  • Collaborating architects

    Estefanía Pérez
    Jacobo Mompó
    Anna Boscá
    María Parra
    Fran Palomo

  • Technical Architect

    Emilio Pérez
    Carolina Tarazona

  • Collaborators REE

    Tudi Soriano

  • Structures

    PRODEIN INGENIERÍA

  • Installations

    Juan Pedro Jiménez Monteagudo
    David Gimeno Asensio
    Vicente García García

  • Plans