Home in the Pine Forest THE MEDITERRANEAN GARDEN

Rocafort (Valencia) 2017 area 571.40 m²

The home in the Pine Forest is located in an extended residential area, between spacious green areas, woodlands and pine trees.

The plot itself, which has a significant topographic slope, holds a large area of natural Mediterranean garden with a cluster of pines, in its lowest area.

The housing is located at the top, dominating the environment through a counterpoint relationship with the garden.

Ramón Esteve

Contrasts of geometry

The project is a a geometry of contrasts based on this theme: nature provides the vertical position of pine trees, while the architecture spreads out oblong and horizontal, as a great viewpoint in its setting.

The garden-home

The house extends as a long continuous tiered balcony, creating a platform that adapts itself to the topography. The whole interior space opens and orients itself to the inherent views of the plot.

Spatial fluidity

The spatial continuity is another one its features that characterizes this project. The space of the common areas is almost unique, distributed by permeable elements, such as the fireplace and the staircase.

Orientation

The house is protected on its north facade, facing the access from the street, by controlling the openings, while the south side is open and transparent to the pines, protected by a long porch.

Nature in the colored palette

Using the palette of natural colours, crude tones, browns, greens… for this, the materials are displayed in their natural state, using wood, natural stone and visible concrete.

The concrete is subjected to a process of tinting to acquire the tones of the stone from the environment, trying to mimic its colour and texture with the natural material, accepting the irregularities and water as a part of the integration process.

Each space in the house seeks practicality: The plant of access to the housing, which hangs like a spacious balcony over its environment, holds the common areas and master bedroom.

The ground floor which is within steps from garden has living spaces that have direct access to the outside. The landscape is formed this way to allow immediate connection with the natural world.

The first floor is converted into a viewpoint, a private and intimate area with the sole use as a studio, with the purpose of revealing itself as a space in which you find serenity.

 

  • Architect

    Ramón Esteve

  • Collaborating Architects

    Anna Bosca
    Estefanía Pérez
    Víctor Ruiz
    María Martí

  • Technical Architect

    Emilio Pérez

  • Collaborators

    Tudi Soriano

  • Constructor

    COVISAL FUTUR SL.

  • Structures

    PRODEIN PROYECTOS DE INGENIERÍA S.L.

  • Photography

    Mariela Apollonio

  • Audiovisual

    Alfonso Calza

  • Music

    Holtwarth&Sebastian

  • Plans