House in Rubielos de Mora TRADITIONAL GUIDELINES
MODERN STRATEGY

Rubielos de Mora (Teruel) 2018 Sup. 641.17 m²

The essence of this project is a refurbishment of a stately house, the traditional rural house that forms the old quarter of Rubielos de Mora and so the surroundings of our building.

Rubielos de Mora, “the Gate of Aragón”, is located in the southern area of the county of Gudar-Javalambre. When you visit it you understand why it was designated a place of historical and artistic interest in 1980, it received the Europa Nostra Award in 1983 and it was selected one of the “Most Beautiful Villages in Spain” in 2013.
Vernacular architecture in Rubielos displays eaves, iron fittings, woodwork and stonework, providing an old time picture frozen in time. That’s why Rubielos de Mora won’t let you remain unmoved, because the spirit of its poetry, carved in stone and forged in iron, will for ever ask you to come back.

A house in the old quarter

The traditional architecture is looked upon with a modern view so the house blends into its historical surroundings but it is also related to our present time. The external façade adheres to the style, materials, colours and proportion between solid and void of the historic buildings around.

Interior world

The façade and party wall of the house are completed according to the alignment of façades, following the guidelines of the old quarter. The strategy used in the core of the house is not noticeable from the outside. An interior courtyard has been created as a private space where the house opens itself.

Warmth & Confort

The materials and the building system used in the construction of the house follow the traditional methods with a modern feeling. The resulting building keeps the warmth and comfort of a traditional town house. The perfect environment for a peaceful life.

Distribution by layers

The house is an L-shaped dwelling with three storeys. The ground floor is designed as a plinth opening to the street, containing the access and other traditional uses such as the wine cellar and the wood store.

The first and second floors contain the living spaces and open to the interior courtyard. The first floor contains the daytime rooms, so it is more open. The second floor contains the bedrooms and a solar lounge terrace.

Designing the views

The house has a hidden private façade opening to the inner courtyard. This façade is much more open and modern, it is orientated to the best direction, and frames and defines the intimate views over the courtyard.

 

  • Architect

    Ramón Esteve

  • Collaborating Architects

    Víctor Ruiz
    Maria Martí
    Borja Martos
    Concheta Romaní

  • Technical Architect

    Emilio Pérez
    Carolina Tarazona

  • Collaborators

    Tudi Soriano
    Benedetta Chicchini

  • Constructor

    COVISAL FUTUR SL

  • Project Manager

    Gonzalo Llin

  • Installation Engineering

    Juan Pedro Jiménez Monteagudo
    David Gimeno Asensio
    Vicente García García

  • Photography

    Mariela Apollonio

  • Audiovisual

    Alfonso Calza

  • Musica

    Henry Holzwarth
    Papu Sebastian

  • Plans