HOUSE
IN ROCA
FORT

A HOUSE
OPEN TO THE SKY

location | Rocafort,Valencia, España
year | 2008
surf | 513,55m2

Rocafort is a village located about 12 kilometers from Valencia, toward the interior of the province, summer houses and irrigated crops. This detached house is located in a residential area on a plot of trapezoidal shape. The central space of the house is inserted along the ground. To preserve the privacy of the housing are marked bands of vegetation on each side.

“This dwelling is a construction of inbred lines in which the organization of the split volume has a unique design premise: the proper handling of the geometry and the light enhances the design of the whole”. Ramón Esteve

As a result, to a compact volume is added and subtracted parts, to sculpture the volume, until the spaces achieve a proportional and proper relationship.

 

concepto-Chillida-casa
Escultura contemporánea como partida

 

 

 

 

 

 

PLAYING
WITH
LIGHT

Playing with the natural lighting is vital, since the house has the ability to be combined with the light through the various openings practiced in its wraparound, so that the spaces are changing as daylight is flowing.

“The rooms convey different sensations when the sunlight is projected from the different latitudes”. Ramón Esteve

The natural lighting and the proportions of the spaces also help to differentiate the character elements in the wraparound according to the indoors degree of intimacy, the proportions are distinguished from the wraparounds gaps.

GROUND
FLOOR

“The living room is the main space, and it extends to the outside while maintaining the same dimensions and amplifying the feeling of connection with the immediate environment. The dimensions of the porch enhance the presence of the elements: water, vegetation, wood and sky”. Ramón Esteve

THE
FLOORS

On the ground floor, the day area extends the full length of the constructed space and highlights the double-height living room; on this floor, the master bedroom occupies a privileged place, reserved and independent of the rest of the house. On the top floor, two bedrooms and a living room complete the set.

WOOD

The access to the west, is protected by a small patio and a large car garage that stands out in this facade. The eastern facade, on the other hand, with vast planes of glass opens fully to the pool and lets the light enter directly into the interior.

In the north and south sides, the light enters filtered and regulated by wooden structures embedded in the windows. The white color and the wood in the interior and exterior of the house are highlighted by the green of the garden and the aquamarine tone of the pool.

PROJECT
CREDITS

TECHNICAL DATA SHEET

Architect

Ramón Esteve

Collaborating Architects

María Daroz
Olga Badía
Mercedes Coves

Collaborator

Silvia M. Martínez

Technical architect

Emilio Pérez

Constructor

DOC Diseño y Objetivos para la Construcción

Project Manager

Javier Segrera

Surface

513,55m2

Project

2005

Completion date

2008

Photographer

Eduard Peris
Léa Chave
Silvia M. Martínez

PRESS
RELEASE /

contact press:
comunicacion@ramonesteve.com

Shall we talk about the house you would like to live in?

Name*
Last name*
Phone*
E-mail*
Country*
 
Leave us your contact details.

Are you interested in Design Culture? Sign up to our newsletter

Name*
E-mail*
 

Please leave this field empty.

This site uses cookies to improve and optimize the user experience.

DO YOU AGREE?

Read cookies policy