_AWARDED PROJECT

LIBRARY
SANT
JOSEP

BOX OF LIGHT

location | Ontinyent, Valencia, Spain
year | 2010
area | 638.18 m2

The Library of Sant Josep is situated in a sprawling area of the town of Ontinyent, along with two primary schools and the IES Jaume I, also designed by Ramón Esteve studio.

This is a free square volume within a green surroundings dotted with trees.

FRAG
MENTED

The orthogonality of the surrounding is disjointed into four breakages, materialized through organic levels that introduce natural light and allow the interior spaces to turn toward the vegetation that surrounds it. These walls break up the interior in several rooms, creating a central area of connection.

CURVED
LINES

Access to the library is done through one of the openings of the planes . The curved walls accompany the user to the central area, where there is located the information center and customer care.

PRO
GRAM

The program is defined by the four rooms resulting in: multi-purpose space, children area, general background, and area for magazines, newspapers, music and image. The service areas are located in the interstices defined by the walls that create the gaps.

PLA
NS

SOUL
OF THE
BOOKS

By being aware that the heart of the library is defined by the books, they accompany the walls that form the structure and that make up the spaces. The contour plane gives unity and encompasses all areas, and the ramifications of bookshelves surround a central distributor that leads the different areas, limiting them, but maintaining continuity and fluidity of the space.

 

The fractures made in the wraparound act as polygonal open patios on the facade. The connection with the outside is direct, since views are created between cross- stays and visual leaks.

NATURAL
LIGHT

A large number of skylights of various diameters filter a homogeneous light, neutral and clean, creating a calm atmosphere that encourages reading and reflection.

PROJECT
CREDITS

Awards

First prize in the competition by invitation for the drafting of project Library Sant Josep in Ontinyent (Valencia), organized by the city council of Ontinyent

Architect

Ramón Esteve

Collaborating Architects

Esther Broseta
Rubén Navarro
Olga Badía
Anna Boscà

Collaborators

Silvia M. Martínez
Tudi Soriano
Patricia Campos
Estefanía Pérez

Technical Architect

Emilio Pérez

Developer

Ajuntament d'Ontinyent

Constructor

Construcciones Díaz Sala

Project Manager

Manuel Pamíes

Project

2008

Completion Date

2010

Built surface

638.18m2

Photography

Diego Opazo

PRESS
RELEASE /

Library Sant Josep

contact press:
comunicacion@ramonesteve.com

Let us know your project. Come and meet us.

Name*
Last name*
Phone*
E-mail*
Country*
 
Leave us your contact details.

Are you interested in Design Culture? Sign up to our newsletter

Name*
E-mail*
 

Please leave this field empty.

Are you interested in Design Culture?

Sign up to our newsletter

Name*
E-mail*
 

Please leave this field empty.

Leave us your contact details.

This site uses cookies to improve and optimize the user experience.

DO YOU AGREE?

Read cookies policy