La Solana House OPPOSING GAME

Ontinyent (Valencia) 2002 area. 301 m²

The house in Solana is situated in the residential area extended from the periphery of Ontinyent. The plot has an immediate environment of large areas of rain-fed crops and with distant views to the Sierra de Mariola.

The recognition of the location, orientation, and the views are the basis of the design of this flat stone housing.

Ramón Esteve

Panoramas

On the basis of this objective, the house is considered as composition of plans that solve the need for open spaces according to the more favorable orientations and protect from the harshest ones.

Floor plan pace

To do this, a series of massive walls that enclose and protect the north side is generated then, it is transformed into a structure of open spaces that goes outward towards the south side.

Perspective

As we move into the house, the large walls rotate their mystic orientation into a sequence of open spaces and views to the outside, to a green universe.

The house displays a first tight image, which expresses intimacy and protection, a sequence of parallel levels seeming impenetrable, which is transformed into a sequence of open spaces when you enter the house.

Tipology

Based on the typical farmhouses of the area as a reference. The stone has been used in the traditional way to fully resolve the structure, the insulation and the interior and exterior finish.

The sunlight is controlled by the architecture itself by creating porches that prevent the entry of sunlight in the summer, when the sun is at its peak, without the need of additional items for protection. In contrast, during the winter, when the sun is lower, the light pours into the rooms.

Efficiency

The same approach is proposed for the natural air conditioning in the house: the flat surfaces are arranged in a way that it lets in the east breeze, while the spaces are protected against the unfavorable winds of the west and north.

The decision to resolve the project with thick resistant masonry walls establishes the argument on which rests the main attraction of the house.

Materials

In this house we find also an intense color contrast between the nude and white panels of stone and Iroko wood, which is present in all the elements of carpentry of the house, both interior and exterior.

The windows openings are protected by wooden panels that allow you to completely darken the room.

Making of

The Solana has been selected as a premium location which has been used for several commercials, as well as photo sessions, for the brand VONDOM and for other firms. This house has also been seen in several television programs focusing on architecture and unique homes.

  • Architect

    Ramón Esteve

  • Collaborators

    Juan A. Ferrero

  • Technical Architect

    Ramón Sanchis

  • Constructor

    Inrem S.A.

  • Project Manager

    Francisco Gª Pellicer

  • Photography

    Eugeni Pons
    Ramón Esteve

  • Plans