GENERAL HOSPITAL
OF VILADECANS
EXTENSION

The UTE (joint association of companies for a one-off project) formed by Ramón Esteve Estudio and Sulkin Marchissio Arquitectos has won the architectural contest for the extension and renovation work of the General Hospital of Viladecans, in Barcelona. This is a high-resolution hospital with an area of 35.000m2 and a national reference for surgery without hospitalisation.

A hospital should represent the capacity of a system with great social importance and technical efficiency, but it should also present a kind face to its customers and citizens. This proposal is intended to be highly efficient by means of a building design with a great architectural and environmental value.

 

The new design consists in surrounding the ground floor of the existing historical hospital with a large one-floor body for care uses, which responds to the urban scale as a base.

This building, which surrounds the existing ones, faces its main façade to the Avinguda del Mil.lenari, thus becoming opened to the city of Viladecas, and the Avinguda Josep Tarradellas, an important axis for urban facilities. It hosts the zones with a higher flow of patients, such as the External Care Department and the Casualty Department.

PLAY OF
VOLUMES

A long and thin three-storey body lies on this base. It hosts the Hospitalisation Units and other care services. This body is withdrawn from the street façade in order to avoid the presence of a tall massive building over the street. It is visually detached from the base, which highlights the personality of each building.

EXTENSION &
RENOVATION

The ancient hospital building, which has an architectural value, is reformed and refurbished so it will host only administrative and care supporting services.

The new complex formed by existing and new buildings is designed as a permeable structure. Thus the new main entrance is also a pedestrian internal link to the square that gave access to the former hospital. This former entrance square is designed and renewed as a space without flow of patients or vehicles, as the urban public core of the complex with a ludic character.

MATE
RIA
LITY

Regarding to materials, the new buildings will be made of exposed concrete, which is integrated to their surroundings and the existing buildings. Several spots in smooth colours are used in in the lobbies, with the aim of bringing dynamism into a sober and coherent design.

PROJECT
CREDITS

TECHNICAL DATA SHEET

Architect

TEAM Sulkin Marchisso - Ramón Esteve

Ramón Esteve Cambra
Néstor Sulkin
Walter Marchissio

Collaborating Architects

Anna Boscà Català
Estefanía Pérez
Mónica Moreno
Mie Tamashino

Consultants

AIA
STATIC
Applus
G3
Suport BIM 3D Leap

Technical Architect

G3
Emilio Pérez

Property

CatSalut. Servei Català de la Salut

Developer

Infraestructures de Catalunya. /SAU/ Generalitat de Catalunya

Build surface

Total functional surface 26.985 m2
Parking area 6.060 m2
Urbanistic area 15.000 m2

LET US KNOW YOUR PROJECT. COME AND MEET US.

Name*
Last name*
Phone*
E-mail*
Country*
 
Leave us your contact details.

Are you interested in Design Culture? Sign up to our newsletter

Name*
E-mail*
 

Please leave this field empty.

Are you interested in Design Culture?

Sign up to our newsletter

Name*
E-mail*
 

Please leave this field empty.

Leave us your contact details.

This site uses cookies to improve and optimize the user experience.

DO YOU AGREE?

Read cookies policy