EL
PORTET
HOUSE

ISOLATED FROM THE SURROUNDINGS
TO CREATE ITS OWN UNIVERSE

Sketch of a luxury house

location | Moraira-Teulada, Alicante, Spain
year | 2016
area | 246.45m2

The House of El Portet is located on a narrow and elongated plot in a residential area of Moraira. It has distant sea views, through a wooded area.

A POETIC
SPACE

The elongated shape of the plot determines directly the outline of the house, composed of a set of prisms in different sizes, attached and set back following the main direction of the plan so that it is closed to the adjacent houses and opens to its own garden.

Mediterranean sea

“Each volume slides on the next one to create a connection between interior and exterior in the interstices of each room, thus generating a richer space, with lighting and ventilation, and to mark the independence of the different spaces without losing continuity between them.” Ramón Esteve

BREAKING
DOWN THE
SURFACE

The smaller dimensions have only one floor and they hold the public functions of the home, such as the living room, the dining room or the kitchen, facing the garden and the pool, through a cantilevered veranda. The bigger dimensions have two floors, with private functions and nearby rooms, such as bedrooms, on the upper floor.

“The dimensions of the house are visually enlarged by the addition of the space of the garden, which serves as a big background stage” Ramón Esteve

In the central area, a double height area encloses the entrance and the hall. It towers over the other prisms and marks the entrance through its materiality, a sturdy stone wall that gives access on a larger scale.

PERFECT
MIMESIS

The landscape design follows the same concept of the building configuration, so that the project connects the exterior garden stripes to the elements of the building, therefore blending the house and the landscape.

PLA-
NS

PROJECT
CREDITS

TECHNICAL DATA SHEET

Architect

Ramón Esteve

Collaborators

Anna Boscá
Victor Ruiz
Estefanía Pérez
María Martí
Tudi Soriano

Technical Architect

Emilio Pérez

Constructor

NUAM Levante

Project Manager

Oscar Rivas

Project

2013

Projected Completion Date

2016

Surface

246 m2

Fotografía

Alfonso Calza

Shall we talk about the house you would like to live in?

Name*
Last name*
Phone*
E-mail*
Country*
 
Leave us your contact details.

Are you interested in Design Culture? Sign up to our newsletter

Name*
E-mail*
 

Please leave this field empty.

This site uses cookies to improve and optimize the user experience.

DO YOU AGREE?

Read cookies policy