HOUSE
IN LA
CAÑADA

THE CONTEMPORARY
PATIO

location | Paterna, Valencia, España
year | 2016 under construction
area | 1053 m2

The house in La Cañada is placed in a residential área very close to Valencia. Its plot is surrounded by existing vegetation and opened to its immediate surroundings. A large number of pine trees and palm trees forms the background of the house.

 

The aim of the project is the need of self-enclosed house, protected from the exterior but also fluid and opened to the depth of the garden.

THE
PATIO

The square-plan layout is pierced by several perforations highlighted with different aims. The first of them hollows out the heart of the house and opens its perimeter. Thus, it becomes a large central courtyard that gives access to the house like a Roman atrium.

DIFFERENT
USES

This courtyard fulfils three different uses: generating an access, organising the rooms and allowing their visual connection. A large sheet of water stands out in this space and makes it look wider by reflecting the internal façade of the house and the sky. Thus, entering the house becomes a changing, pleasant and harmonious promenade.

TWO
SIDES

On the opposite side of the house, a large cantilever of white concrete frames the pool and the garden. This canopy has got two perforations to allow the sun to enter. In the same veranda there are different living zones for summer or winter according to the sun exposure.

In order to highlight the horizontal character of the house, there is only one storey above the ground level. A great welcoming feeling is achieved because the house has got a really human scale. The service rooms are located on the basement storey, which gets light and ventilation through a sunken courtyard on the north façade.

Being the access of the house at its centre, the day rooms and the night rooms are separated in a very natural way. The interior of the house has been designed to be fluid and flowing. The furniture, such as the pass-through fireplace and the low cabinets, allows the visual connections between adjacent rooms. The different wings of the house are also visually connected through the central courtyard.

The sensation of fluidity is enhanced by the use of minimalistic window frames that are embedded into the walls. The sliding panes are completely hidden into the walls, thus opening the house outwards and blurring its limits.

The selection of materials follows the original concept for the house: a warm and cosy home where its inhabitants would feel sheltered. The enclosing walls are thick stonemasonry walls that protect the interior. The wide glass panes are protected by wooden slats that can be adjusted or slide into the walls. By this means, the sun exposure and the views from outside can be modified. The canopy that frames the entrance and protects the veranda is made of white exposed concrete. This massive, texturized and sheltering skin encloses the internal spaces, where the white colour and the polished materials are the main features. The garden can be contemplated from a neutral canvas made of lacquered surfaces, smoked glasses and a pavement of trowelled concrete.

Water is used as another building material. Both the sheet of water in the entrance and the lengthwise pool make the space look wider and cool the environment.

Each and every element, from the architecture that gives shape to the building until the smallest detail, follows the same philosophy and uses the same language. Al the furniture in the house has been designed by Ramón Esteve Estudio.

PROJECT
CREDITS

FACT SHEET

Architect

Ramón Esteve

Project Team

Anna Boscà
Estefanía Pérez
María Parra

Staff

Tudi Soriano

Building Engineer

Emilio Pérez

Area

1053m2

Commission

2016

SHALL WE TALK ABOUT THE HOUSE YOU WOULD LIKE TO LIVE IN?

Name*
Last name*
Phone*
E-mail*
Country*
 
Leave us your contact details.

Are you interested in Design Culture? Sign up to our newsletter

Name*
E-mail*
 

Please leave this field empty.

This site uses cookies to improve and optimize the user experience.

DO YOU AGREE?

Read cookies policy