HOME
IN THE PINE
FOREST

THE MEDITERRANEAN GARDEN

location | Rocafort, Valencia, 2015
year | 2017
area | 571.40 m2

The home in the Pine Forest is located in an extended residential area, between spacious green areas, woodlands and pine trees.

The plot itself, which has a significant topographic slope, holds a large area of natural Mediterranean garden with a cluster of pines, in its lowest area.

 

The housing is located at the top, dominating the environment through a counterpoint relationship with the garden.

CONTRASTS
OF GEO
METRY

The project is a a geometry of contrasts based on this theme: nature provides the vertical position of pine trees, while the architecture spreads out oblong and horizontal, as a great viewpoint in its setting.

THE
GARDEN-
HOME

The house extends as a long continuous tiered balcony, creating a platform that adapts itself to the topography. The whole interior space opens and orients itself to the inherent views of the plot.

SPATIAL
FLUI
DITY

The spatial continuity is another one its features that characterizes this project. The space of the common areas is almost unique, distributed by permeable elements, such as the fireplace and the staircase.

ORIEN
TATION

The house is protected on its north facade, facing the access from the street, by controlling the openings, while the south side is open and transparent to the pines, protected by a long porch.

NATURE
IN THE COLORED
PALETTE

Using the palette of natural colours, crude tones, browns, greens… for this, the materials are displayed in their natural state, using wood, natural stone and visible concrete.

The concrete is subjected to a process of tinting to acquire the tones of the stone from the environment, trying to mimic its colour and texture with the natural material, accepting the irregularities and water as a part of the integration process.

Each space in the house seeks practicality: The plant of access to the housing, which hangs like a spacious balcony over its environment, holds the common areas and master bedroom.

The ground floor which is within steps from garden has living spaces that have direct access to the outside. The landscape is formed this way to allow immediate connection with the natural world.

The first floor is converted into a viewpoint, a private and intimate area with the sole use as a studio, with the purpose of revealing itself as a space in which you find serenity.

PLA
NS

PROJECT
CREDITS

Architect

Ramón Esteve

Collaborating Architects

Anna Boscà
Estefanía Pérez
Víctor Ruiz
María Martí

Collaborators

Tudi Soriano

Technical Architect

Emilio Pérez

Constructor

COVISAL FUTUR SL.

Structures

PRODEIN PROYECTOS DE INGENIERÍA S.L.

Surface

571.40 m2

Project

2015

Completion Date

2017

Photography

Mariela Apollonio

Production and audiovisual

Alfonso Calza

SHALL WE TALK ABOUT THE HOUSE YOU WOULD LIKE TO LIVE IN?

Name*
Last name*
Phone*
E-mail*
Country*
 
Leave us your contact details.

Are you interested in Design Culture? Sign up to our newsletter

Name*
E-mail*
 

Please leave this field empty.

This site uses cookies to improve and optimize the user experience.

DO YOU AGREE?

Read cookies policy