_AWARDED PROJECT

Jaume I
Secondary
School

THE NATURE
OF THE COLORED
SPACE

location | Ontinyent,Valencia, España
year | 2010
area | 12 200.26 m2

 

The institute of secondary education Jaume I, located in Ontinyent, which consists of some constraints, such as the orography of the land, the irregular geometry of the plot and the complexity of the program, it is projected to create a set of five volumes in which the color acts as the organizer and coordinator of the project.

COLORED
PATIOS

Through the use of ceramic and colored glass in the patios, the long white volumes are articulated of prefabricated concrete, in addition to being a source of illumination and amplitude. These patios can be located as a reference within this linear length volume, and at the same time bringing dynamism and enrichment to the space.

 

 

arquitectura-proyetco-colegio
Each colored courtyard defines an area of the institute.

 

CONSTRUCTIVE
PROGRAM

The main building acts as system that arranges the whole ensemble, accommodating the common areas and connecting the different levels through glazed porches and walkways.

PLANS

OUT
LINE

There is a created floorplan basis where the sections are fused, generating a homogeneous whole in its design and architectural treatment.

OTHER
VOLUMES

The other volumes, such as the gym and workshops, present their own typology of industrial building with spaces of great lights and high altitude, which are projected as clean and bare masses that are ventilated and illuminated through large rips practiced on deck.

THE
CERAMIC
TILE

From the early stages of the project IES Jaume I, the use of the colored ceramics was decided, with which it was sought to give the building character and uniqueness, for its contrast appearance with the mass of the prefabricated concrete.

The use of the ceramic tile, which is traditional and economical material, endowed with great versatility of colors, formats, and easiness to apply, would solve all the finishes of the building with a single element, both on the inside as on the outside.

Baños coordinados con el color de su área.

LOW
COST
DESIGN

In the formalization of the project, we reviewed the ceramic piece and the classic way to use it, to exploit the materials´ artistic possibilities to its maximum. Thanks to the different colors of the glazed tiles, we can be located easily within the building and also bring dynamism into the internal paths and equip the social spaces with warmth.

 

PROJECT
CREDITS

PREMIOS

_First prize in the open competition for drafting project Secondary school Jaume I in Ontinyent (Valencia), organized by CIEGSA

_Ascer distinction for Architecture Secondary School Jaume I of Ontinyent

Architect

Ramón Esteve

Collaborating Architects

María Daroz
Olga Badía
Rubén Navarro
Catherine Genet

Collaborators

Juan A. Ferrero
Rafael Esteve
Angels Quiralte
Silvia M. Martínez
Annia Povloska
Patricia Campos
Tudi Soriano

Technical Architect

Emilio Pérez

Developer

CIEGSA

Constructor

BM3

Project Manager

Jorge Martínez

Project

2005

Completion Date

2010

Built Surface

12.200,26 m2

Photography

Xavier Mollà

PRESS
RELEASE /

contact press:
comunicacion@ramonesteve.com

Let us know your project. Come and meet us.

Name*
Last name*
Phone*
E-mail*
Country*
 
Leave us your contact details.

Are you interested in Design Culture? Sign up to our newsletter

Name*
E-mail*
 

Please leave this field empty.

Are you interested in Design Culture?

Sign up to our newsletter

Name*
E-mail*
 

Please leave this field empty.

Leave us your contact details.

This site uses cookies to improve and optimize the user experience.

DO YOU AGREE?

Read cookies policy