SANTA
APOLONIA
HOUSE

REVISITING
THE PLINTH

location | Torrent, Valencia
year | 2017 | under construction
area | 985 m2

Located in a consolidated housing estate near Valencia, Santa Apolonia House starts from some difficult geometry and constraints, particularly the narrow façade available on the plot. Its design is based on the breaking of the volume of the house and the generation of several pieces that seek to suit those intial fotrhcomings.

“The set is topped by a lookout piece that opens to the distant views of the city.”

ARCHITECTURE

The house is taken from the local vernacular architecture by adapting the stone plinths of the nearby dwellings. The different pieces of the house have a stonework plinth that is higher or lower depending on the proportions of the piece and its openings.

Each piece protrudes out of the attached one in order to articulate a layout that try to generate different views of the garden and set spatial and visual links between them. Their height depends on the use of the room that they host. The set is topped by a lookout piece that opens to the distant views of the city.

MAIN
ELEMENT

Water is an important element here, thus linking the indoor and outdoor pool with the rooms. A sliding window that is hidden by a wall when it is opened becomes the link between them, thus enhancing their continuity. The slot on the swimming pool allows the access of natural light to the basement and projects the reflections on the water.

BI
MATE
RIAL

A fluid and varying interior is generated by this play on composition, thus providing a different perception of each room caused by the variation of the proportions of the pieces and openings. The openings are sized and placed according to the sights that they aim to, while the façades are thoroughly designed for creating a balanced composition that integrates these various openings and the duality of materials. The stone plinth is topped by a white concrete trim, casted in such a way that the two materials form an expressive, complementary set that provides the house with a strong tectonic character.

VOLUMENS

We access the house through the setback between two of the pieces. The ground floor opens to both sides of the plot, while the pool area is more open and accessable. On the other side, the views of the back garden are more controlled and enclosed.

The ground floor hosts the rooms for daily use as a kitchen, a dining room and a double-height living room, to which are attached a guests’ pavilion, a cinema room and an indoor pool. The bedrooms and the lookout, dedicated to studio area, are hosted by the first floor.

PROJECT
CREDITS

Architect

Ramón Esteve

Project Team

Estefanía Pérez
Jacobo Mompó
María Parra
Anna Boscà

REE Collaborators

Tudi Soriano

Extern Collaborators

Índigo Ingeniería
Prodein Ingeniería

Technical Architect

Emilio Pérez
Carolina Tarazona

Constructor

Actuaciones Públicas y Civiles S.L.

Project Year

2017

Area

985 m2

Are you interested in Design Culture? Sign up to our newsletter

Name*
E-mail*
 

Please leave this field empty.

This site uses cookies to improve and optimize the user experience.

DO YOU AGREE?

Read cookies policy