House
in the
Orchard

Cultivated Architecture

location | Alboraya, Valencia, Spain
year | 2017 
area| 665 m2

 

This house is located in the village of Alboraya, in the border area between the urban grid and a great extension of a vegetable and tiger nut garden.

BETWEEN
MEDIANS

It is a house between medians located on the corner of a residential block and therefore enjoys the convenience of urban housing and at the same time, it has its broad views over the orchard that fades into the horizon.

SCULPTING
THE VOLUME

To resolve this project it is proposed a clean and geometric surrounding, white and abstract to which, will be applied some perforations that generate the openings of the house. These subtractions reveal a wooden interior of great warmth that contrasts with the purity of the rest of the facade.

 

The splatters of wood marked the accesses, both the pedestrian and vehicular, the balconies of the kitchen and the living room and large terrace- vantage point that crown the housing. The rest of the gaps are closed with motorized planks of white krion on its outer face which when opened, show the interior of the wood.

REINTERPRETATION
OF THE GARDEN
DIVISION

The facade is the result of the combination of a few large white cloths of krion, some splayed arched of IROKO wood, and the slats, which, according to their position, texture and materiality varies. All these elements are arranged within a sealing system that binds the whole.

 

The divisions of the facades and the combination of materials and textures create a fixture that reminds of the typical subdivisions of the vegetable garden.

PERFORATIONS
IN THE SURROUNDING

A hipped roof to reinforce the surrounding abstract of the house prolongs the nature of the facade. To the cover of the assembly is subtracted two volumes that make up the terrace and the patio.

THE VANTAGE POINT
OF THE ORCHAD

It proposes a house closely linked to the landscape thanks to the creation of spaces intended for contemplation.

From the large window of the living room and from the terrace you get a panoramic view over the orchard that fades into the horizon.

BI
MATE
RIAL

The nature of the project is characterized by its multi-colorism. On a white canvas are highlighted some areas of wood and dark stone that marked the subtractions that are applied to the volume.

NATURAL
TONES

The light areas are materialized with white krion in the, a pavement of large format in a tone of sand and walls and ceilings painted in white. The dark areas are covered with panels of IROKO wood in walls, ceilings and cabinets and a dark brown stone on the pavement. The furniture is always coordinated with the tone of the space it occupies.

VEGETAL
CONNECTION

In the center of the house is located a patio where a vegetal wall articulates vertically around the setting.

In addition to shedding light on the center of the house, it oxygenates and refreshes the environment thanks to the green texture generated at each plant.

SUSTAINABLE
BEAUTY

Since its foundation, this home has been designed with sustainability criteria and has been awarded the energy A certification.

The housing is supplied by a system of wells of geothermal energy. In one of the slopes of the deck is placed a plate of a vacuum tube that provides supply to the elevator for low consumption, that connects the housing vertically.

The air conditioning is resolved through underfloor heating combined with air conditioning. It has been taken into account that each room has natural cross-ventilation. In addition, there is a ventilation system that controls the humidity from the air and it is constantly renewed from taking outside air. Some filters are placed in the entry to avoid dust and possible odors.

The façade openings are protected by a system of motorized and steerable planks. In the he large glazed surfaces, a double glass has been arranged with thermal and acoustic insulation with solar control. In addition, the housing has a surrounding of ten centimeters of rock wool, which ensures a high thermal insulation.

All the lighting is dimmable led integrated in the architecture, so that the power consumption is very low.

The whole house is controlled by a management system of home automation, from the air-conditioning and under floor heating to the degree of intensity of the illumination of the housing.

PLA
NS

PROJECT
CREDITS

FICHA TÉCNICA

Architect

Ramón Esteve

Collaborating Architects

Estefanía Pérez
Anna Boscà
Víctor Ruiz
María Martí
María Parra

Collaborators

Tudi Soriano
Isabel Meyer

Technical Architect

Emilio Pérez
Carolina Tarazona

Project

2014

Surface

665m2

Mockup

miniArquitectura

Mockup photography

Arturo Ferrer

Photography

Mariela Apollonio

Production and audiovisual

Alfonso Calza

Music

Henry Holzwarth
Papu Sebastián

Are you interested in Design Culture? Sign up to our newsletter

Name*
E-mail*
 

Please leave this field empty.

This site uses cookies to improve and optimize the user experience.

DO YOU AGREE?

Read cookies policy