HOUSE IN
RUBIELOS
DE MORA

Traditional guidelines
modern strategy

location | Rubielos de Mora, Spain
year | 2018
area | 641,07m2

The essence of this project is a refurbishment of a stately house, the traditional rural house that forms the old quarter of Rubielos de Mora and so the surroundings of our building.

Rubielos de Mora, “the Gate of Aragón”, is located in the southern area of the county of Gudar-Javalambre. When you visit it you understand why it was designated a place of historical and artistic interest in 1980, it received the Europa Nostra Award in 1983 and it was selected one of the “Most Beautiful Villages in Spain” in 2013.

Vernacular architecture in Rubielos displays eaves, iron fittings, woodwork and stonework, providing an old time picture frozen in time. That’s why Rubielos de Mora won’t let you remain unmoved, because the spirit of its poetry, carved in stone and forged in iron, will for ever ask you to come back.

A HOUSE IN
THE OLD QUARTER

The traditional architecture is looked upon with a modern view so the house blends into its historical surroundings but it is also related to our present time. The external façade adheres to the style, materials, colours and proportion between solid and void of the historic buildings around.

INTERIOR
WORLD

The façade and party wall of the house are completed according to the alignment of façades, following the guidelines of the old quarter. The strategy used in the core of the house is not noticeable from the outside. An interior courtyard has been created as a private space where the house opens itself.

DESIGNING
THE VIEWS

The house has a hidden private façade opening to the inner courtyard. This façade is much more open and modern, it is orientated to the best direction,  and frames and defines the intimate views over the courtyard.

DISTRIBUTION
BY LAYERS

The house is an L-shaped dwelling with three storeys. The ground floor is designed as a plinth opening to the street, containing the access and other traditional uses such as the wine cellar and the wood store.

The first and second floors contain the living spaces and open to the interior courtyard. The first floor contains the daytime rooms, so it is more open. The second floor contains the bedrooms and a solar lounge terrace.

WARMTH &
COMFORT

The materials and the building system used in the construction of the house follow the traditional methods with a modern feeling. The resulting building keeps the warmth and comfort of a traditional town house. The perfect environment for a peaceful life.

PLA
NS

PROJECT
CREDITS

Architect

Ramón Esteve

Collaborating Architects

Víctor Ruiz
Maria Martí
Borja Martos
Concheta Romaní

Collaborators

Tudi Soriano
Benedetta Chicchini

Technical Architect

Emilio Pérez
Carolina Tarazona

Promotor

Private

Constructor

COVISAL FUTUR SL

Project Manager

Gonzalo Llin

Installation Engineering

Juan Pedro Jiménez Monteagudo
David Gimeno Asensio
Vicente García García

Location

Rubielos de Mora, Spain

Project

2016

Surface

641,07m2

Photography

Mariela Apollonio

Production and audiovisual

Alfonso Calza

Music

Henry Holzwarth
Papu Sebastian

Are you interested in Design Culture? Sign up to our newsletter

Name*
E-mail*
 

Please leave this field empty.

This site uses cookies to improve and optimize the user experience.

DO YOU AGREE?

Read cookies policy